Království za půl procenta! aneb KDU-ČSL před branami…

 

Volební místnosti jsou uzavřeny a jsou sečteny (téměř) všechny hlasy. A jejich hlas hovoří nesmlouvavě. Křesťanská demokratická unie-česká strana lidová získala necelých 230 000 hlasů, čímž nepřekročila pětiprocentní hranici, která je podmínkou pro vstup do Sněmovny.

Nyní určitě začne, a nejen na signálech, velká a plamenná diskuze o tom, čím to. A myslím si, že obviňovat z toho ty, kteří volili TOP 09, považuji za opravdu pošetilé. Již jsem (nejen) zde byl svědkem opravdu nehorázného vyjadřování ve stylu: „kdo nevolí KDU půjde do pekla.“ Přiznám se, že argumenty tohoto typu mi ke křesťanům jednak nesedí, a jednak ohánět se jimi mi přijde opravdu ubohé. A abyste mi tím peklem nemuseli hrozit, tak se zde veřejně přiznávám k tomu, že jsem se po velmi dlouhé a zralé úvaze rozhodl dát svůj hlas lidovcům :-) (ještě si neodpustím jízlivou poznámku: pokud by to s tím peklem byla pravda, tak tam za to skončí minimálně čtyři pětiny lidí, co chodí do kostela. A ty procenta jsou statisticky podložené) (poznámka číslo 2: o pochvalné plácání po zádech za to, že jsem je volil, opravdu nestojím)

Vliv TOPky na „neúspěch“ lidovců ale není nezanedbatelný. Faktem je, že jim přetáhli část, spíše pravicověji smýšlejících, voličů. O volbě charizmatického předsedy a jejich velice podařené mediální kampani nemluvě. Navíc ve svém názvu neobsahují ono kouzelné slovíčko „křesťanská“, takže dokážou získat i hlasy nevěřících lidí. V této chvíli a za současné situace můžeme doufat jen v to, aby se v určitých otázkách chovali jako bývalí členové KDU-ČSL. Čas ukáže, jestli projekt TOP 09 bude dlouhodobého charakteru… (touto větou ale nehodlám ani v nejmenším naznačovat opak!)

Jak je vidět, tak v KDU začíná pořádný rachot. Rezignoval předseda Cyril Svoboda i celé vedení strany. Možná ale i osoba předsedy (a vedení) byla pro mnohé křesťany trnem v oku a raději dali přednost jiné alternativě. Dalším faktorem byly i některá hlasování lidovců, která rozhněvala mnohé; včetně mě. Namátkou například podpoření zachování nízké úrovně daně ze zaměstnaneckých benefitů.

Tento neúspěch ale berme i trochu pozitivně. Možná i díky tomuto stavu může dojít ke změnám. Ke změnám k lepšímu. Do vedení strany se mohou dostat „nové“ tváře. Uvozovky jsou na místě, protože mám na mysli například některé velmi známé a oblíbené krajské a komunální politiky.

Ale nové tváře nepotřebuje jen nejvyšší vedení strany. Je vidět, že i zde na signálech je mnoho lidí, kteří se o politiku aktivně zajímají. Ale prázdná slova nic nezmůžou. Zparafrázuji otřepané: „Kdo nešel k volbám, nemá právo komentovat politiku“ na „Kdo není členem strany, ať ji nekritizuje“. Zní to sice trochu drsně, ale možná by se stálo se nad tím zamyslet. Pokud máme možnost dění v naší „oblíbené“ straně nějak ovlivnit, hubou to nezmůžeme. Do politiků můžeme „hučet“ jak chceme, ale pořád to je „per huba.“ Možná by nebylo od věci si položit otázku, jestli bych já, ty nebo on nebyli platní jako členové (nejen) KDU-ČSL. Jak řekl prezident Kennedy: „Neptejte se, co pro vás může udělat Amerika (lidovci/TOPka). Ptejte se, co můžete udělat pro Ameriku (lidovce/TOPku).“

Ještě bych se rád podíval na výsledek voleb jako na celek. Myslím, že s z pohledu všech rozumně smýšlejících lidí dopadly úspěšně. Paroubek s komunisty vládu jen tak nesestaví (to by se muselo najít opravdu hodně přeběhlíků, pardon-konstruktivních poslanců ;-) , aby se mu to povedlo. Ale to je naprostá utopie. Zdá se tedy, že budeme mít pravicovou vládu. Nehodlám nijak komentovat nové strany typu VV, čas ukáže (a už možná ukazuje), co jsou zač. Poslanecký mandát navíc nezískaly některé, poněkud kontroverzní, osobnosti typu Ivan Langer. Navíc se nenaplnily oranžové představy o drtivém vítězství levice. Jejich vítězství o dvě procenta je vítězství Pyrrhovo, což bude mít určitě následky. Doufám a předpokládám, že se to neomezí jen na našeho velkého, neomylného, dokonalého a nepřekonatelného Jyrku.

Pokud bych se měl vrátit zpátky k lidovcům tak pouze slovy: „Všechno zlé je k něčemu dobré, aneb za 4 roky se ukáže.“

Ještě drobná poznámka na okraj: Možná lepší lidovci před branami, než socani s komunisty ve vládě…

 

A na závěr si neodpustím menší superprahovou výzvu… O:-)

 

 

Zobrazeno 3009×

Komentáře

Markéta Pavelková

Dovolím si ještě přidat sem odkaz na zajímavý článek o tom, proč se nedostala KDU do sněmovny,myslím,že docela kvalitně zpracovaný:<br />
<a href="http://aktualityhvezd.wordpress.com/2010/05/30/proc-kdu-csl-opousti-snemovnu/" target="_blank">http://aktualityhvezd.wordpress.com/2010/05/30/proc-kdu-csl-opousti-snemovnu/</a>

Vojtěch Weiss

Vážený pane autore:D,<br />
jsem rád za tento postřeh a plně s ním souhlasím...měl jsem dilema mezi TOP 09 a KDU... Po tom, co KDU jako menšinová strana vyskakovala "proti všemu" a pořádně nic nedokázala, jsem se rozhodl svůj hlas dát "na zkušenou" někomu jinému(TOP), aby ukázal, co v něm je... Jestliže dojde ke změnám v KDU, rád se k nim alespoň voličsky přihlásím. U současné KDU se mi nelíbilo také její prolevicové či proParobkovské smýšlení a jednání, pokud to tak můžu nazvat<br />
<br />
jeden vtípek na závěr: <br />
A: Koho budeš volit??<br />
B: Komunisty<br />
A: No jo, ale jakou stranu???<br />
(vtip nemá nic společného (doufám) s KDU)

Zobrazit 35 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio