Papež ve Štatlu-když tam ještě nebyl (sobota)

Papežskou návštěvu jsem si plánoval tak trochu jinak. Ale i tak, nebo právě proto, dopadla k mé naprosté spokojenosti...

 


 

27.9.2009, 04:10, Tuřanské letiště: V podobnou dobu jsem vzhůru opravdu málokdy, většinou na Silvestra. Totálně nevyspalý kráčím k sektoru A2 kde budu vykonávat svou dobrovolnickou službu; z temnoty přede mnou září pódium na kterém za necelých šest hodin začne mše s Benediktem XVI. Ale pěkně popořádku...

 

Když se objevila informace že do naší vlasti zavítá papež, bral jsem to s povděkem. Přepínač v hlavě a později i status na signálech nastavily k této akci „Určitě přijedu“. Jak se objevovaly konkrétnější informace, tak se konkretizovaly i mé plány. Ještě 5 týdnů před návštěvou jsem měl jasno: v Brně v sektoru A0 jako ministrant a v Boleslavi jako obsluha stánku Signálů. To druhé zůstalo zachováno jak jsem původně plánoval, to první bylo totálně jinak a jsem za to rád.

Koncem srpna mi totiž zavolala Magda Šrubařová z brněnského DCM jestli bych nechtěl dělat dobrovolníka. Vzhledem k tomu, že rád pomohu dobré věci a protože jsem zjistil že pomoc při organizování mě baví, jsem nabídku přijal. Čas pomalu plynul, já dostával maily s instrukcemi a bál se. Ne až toho že bych to nezvládl psychicky nebo fyzicky, bál jsem se naprosté malichernosti-toho že budu příliš daleko od pódia a nebudu moci fotit. Blbost co? Bát jsem se přestal až pár dní před tím. Podle mailu jsem byl zařazen do sektoru A2, přibližná vzdálenost cca 120 m od pódia. Moje fotografická existence si oddechla.

Čím víc se to blížilo, tím víc jsem se, pochopitelně, těšil. A vše se málem pokazilo v samotném úvodu. To že v sobotu jede autobus Znojmo-Brno ve 12:35 jsem věděl dobře. Spletl jsem si ale odkud. Mylně jsem si myslel že jede společnost PSOTA, jejíž zastávka je bezprostředně u vlakového nádraží (Znojmáci vědí). Opak byl pravdou-jel totiž ČAS který jezdí z nádraží autobusového; to je vzdáleno cca 400m od vlakového. Moje nejistota stoupá-je 12:30 a bus nikde, že by to byl ten ČAS? Mno nic, jdu se tam kouknout a ejhle-na zastávce ČASu stojí autobus s cedulkou Znojmo-Brno. Uf. Lezu dovnitř a koho nevidím-spolužačku a přes uličku sedícího (a polospícího) pastoračního asistenta Patrika od svatého Mikuláše... Na Miroslavské křižovatce přistoupil ještě Vojta a tak jsme se za družného rozhovoru blížili ke Štatlu.

O tom že se něco děje nebyl pochyb. U Hlavasu již byly nachystány mobilní zastávky na neděli, dav lidí čekající na autobus 76 svědčil sám o sobě. A hned jsem spatřil známé tváře-skupinu BoDec a za chvíli přišel otec Roman Kubín. A to už jsme uháněli k letišti.

Náhle se objevil přede mnou. Bílý baldachýn kryjící pódium. Projeli jsme kolem a podél dlouhé řady prodejních stánků se blížili k zastávce. Hned po výstupu jsme dostali poutnický balíček obsahující mapu Brna, DVD s filmem, pohlednici a pláštěnku která ale nebyla díkyBohu potřeba.

První logická věc byla v mém případě jasná-najít stánek signálů. Ten ale nebyl tam kde měl být. No to je situace... Jdeme se ubytovat do stanového městečka a ejhle-už vidím vojtece jak vybavuje stan který je poblíž Božích muk. Stavění stanu zabralo chvilku a hned potom následuje prohlídka areálu; teda jen od závory protože dál nás nepustí. První dojem je že vypadá male-sem se má vejít 120 000 lidí? No to chci vidět... Druhý den jsem uviděl.

Postupně přicházeli ostatní propagátoři takže jsme mohli pomalu zahájit provoz stánku Signálu s jeho obvyklou nabídkou služeb. Nainstalovali jsme banner na stan a na pódium. Co jsem se díval tak byl při přenosu v TV Noe docela pěkně vidět. Taktéž probíhal prodej nových triček která si všichni propagátoři v rámci propagace zakoupili a nosili.

Ubytování jsem společně s Radiem pěkně zpestřili evulce a oqoq-dostaly totiž bojový úkol postavit svůj stan za 45 minut. K jejich cti musím dodat že to stihly za 12 minut 00 sekund a 01 setin.

Odpoledne se již přehouplo ve večer a začal Koncert naděje. V jeho průběhu se mezi diváky pohybovaly skupinky lákající lidi do soutěže „Proměna s papežem“. Troufám si říct že se setkala s celkem slušným ohlasem a účastí.

Řekněme že prvních dvou skupin na koncertu jsem se „zúčastnil“ jen tak lehce-z povinnosti, abych měl fotky. Co jsem se díval kolem sebe, nebyl jsem jediný. Teprve na Arku Noego se plocha začala zaplňovat. Arka nezklamala, pořádně to rozjela a my jsme se mohli vyskákat, vyřvat, vymávat a vyzpívat do libosti. Fakt to stálo za to!

Po koncertu už jen zbývalo se (v mém případě) s některými rozloučit protože jsem již měl v neděli jiné povinnosti-pořadatelství. Košt kapalných vzorků ovoce u holek ve stanu se nevydařil a tak jsme šli spát brzo. (Mno, o půlnoci...)

Usínal jsem za zvuků rozebíraného pódia s myšlenkou, aby vše dobře dopadlo a aby mi těch 3,5 hodin spánku stačilo...

 

Pokračování ZDE

Zobrazeno 1390×

Komentáře

evulka

pekne zhrnute, sa tesim na pokracovanie ;-) A ten stan sme postavili fakt rychlo, my sme takee sikovneee O:-)

Michaela Zobačová

děkuji za tvoj pohled... :-) pěknééééé O:)

Radio

Fakt co dodat... snad jen link na nějaké fotky? :D

Vojta Novák

Radio: mno, nezní to jako špatnej nápad :-D

vojtec

Díky!;-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio