"Různé" potraty

26. 9. 2008 23:04
Rubrika: Ostatní | Štítky: potraty

Při procházení stránky Novinky.cz jsem náhodou narazil na tenhle článek: http://www.novinky.cz/clanek/150386-interrupci-podstoupi-az-25-tisic-cesek-rocne.html

Co mě na něm ale nejvíce "zaujalo" byl výčet různých způsobů provedení, přičemž o některých (hlavně o posledním) jsem nikdy neslyšel a při čtení mi běhal mráz po zádech...

 

Metody potratů

Chemický potrat - se provádí obvykle do 9 týdne těhotenství. Do dělohy je vstříknuta speciální chemikálie (methotrexatu nebo mifepristonu následovaným podáním misoprostolu), která usmrtí plod. Zhruba u 8 % případů je nutná následná chirurgická asistence, zbytek se bez ní obejde.

Miniinterrupce- pouze do 8 týdne těhotenství. Provádí se pomocí plastové trubičky s ostrým hrotem. Ta je vsunuta přes děložní hrdlo do ženiny dělohy. Je připojena na velmi silnou vývěvu (uvádí se, že až 29 krát silnější, než průměrný vysavač), která po zapnutí roztrhá a vysaje plod. Potom přichází na řadu další krok, vsunutí kyrety. Jedná se o ocelový nůž zakulaceného tvaru, který slouží k vyškrábnutí placenty a zbytků plodu.

Vakuumaspirace a kyretáž - je možná pouze do 12. týdne těhotenství. Samotná procedura se provádí 2 metodami - evakuací děložní dutiny, pomocí kyrety (předtím následuje roztažení děložního hrdla) nebo vakuumexhausací – odsátí děložního obsahu.

Roztažení a vyprázdnění- metoda velice náročná na psychiku matky. Využívá se v situaci, kdy je již dítě moc velké na to, aby prošlo děložním hrdlem. Proto se simuluje roztažení dělohy, jako při porodu, pomocí kleští. Poté se chytnou části těla plodu, a kroutivými nebo trhavými pohyby se oddělují od celku. Aby mohly být části plodu z dělohy odstraněny, musí se rozdrtit lebka a zlomit páteř.

Redukce plodů - je metoda hojně využívaná kolem 16. týdne těhotenství. Slouží k redukci dětí, které se ještě nenarodili. Největší využití je asi souběžně s umělým oplodněním (je tu větší pravděpodobnost více plodů). Potrat probíhá tak, že je do plodu vsouvána jehla. Je navigována pomocí ultrazvuku a na konci je injekční stříkačka naplněná nejčastěji roztokem chloridu draselného. Plodu se zastaví srdce a umírá. Poté je vyplaven. Při použití této metody je vyšší pravděpodobnost spontánního potratu ostatních plodů.

Prostaglandiny - jsou léky, které vyvolávají silné děložní stahy. Jejich užití je nejčastěji mezi 12 a 16 týdnem těhotenství. Interrupce nastává po podání těchto léků, plod je vypuzen z dělohy. Kontrakce, vyvolané prostaglandiny, jsou několikrát silnější než normální stahy při porodu. Dítě je jimi většinou zabito.

Císařský řez - Hysterotomie se používá hlavně v pokročilých stádiích těhotenství. Princip tohoto zákroku je stejný, jako klasický porodní císařský řez, s tím rozdílem, že dítě může být vytaženo až po rozdrcení lebky.

 (tento text je zkopírován z výše zmíněné stránky)

Zobrazeno 2606×

Komentáře

Naděžda

Hrůůůza

evulka

ufff, mi je vzdy zle, ked nieco taketo citam :-(

Mikina

"Aby mohly být části plodu z dělohy odstraněny, musí se rozdrtit lebka a zlomit páteř. " ... to je hrůůůza

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio